За какво най-често теглят кредит българите?

Според статистиката на Българската народна банка за първата половина на 2023 година кредитите за домакинствата продължават да растат и достигат 14% на годишна база, а само при жилищните кредити има 18% ръст. В края на месец юни 2023 година първите възлизат на над 35 млрд. лв, от които жилищните са почти 18 млрд. лв. Oт Асоциация на кредитните посредници обобщават информация за най-често срещаните причини за теглене на кредит у нас, а те са:
За жилище:
Всеки иска да има собствено жилище, но не всеки може да си го позволи със собствени средства и спестявания. За това много хора теглят жилищни кредити. Благоприятните лихвени условия в България водят до увеличаване на изтеглените ипотечни кредити в последните години. Дали искате да закупите
собствено жилище или да инвестирате в имот, който да отдадете под наем, за целта може да кандидатствате за банков кредит.
За обединяване на кредитни задължения:
Увеличат се случаите на обединяване на кредитни задължения. Когато кредитополучателите имат няколко кредита, например кредитни карти, покупки на лизинг, бързи кредити, овърдрафт и др., те могат да ги обединят в един кредит. По този начин те може да получат по-добри условия на лихвата, да спестят от време, пари и усилия, защото ще плащат само 1 вноска и такса за погасяване.
За образование:
Все повече нарастват и кредитите, средствата от които ще покриват разходи за образование. Важен фактор е лесният достъп до такъв тип кредити и по-изгодните условия. Дали ще вземете кредит, за да си платите
семестриалните такси или да изкарате нов курс, инвестицията в образование определено си заслужава и много ценна. Едно качествено образование или допълнителна квалификация може да ви направи по-конкурентноспособни на пазара на труда и да ви даде допълнителен тласък  към постигането на целите ви.
За покупка на автомобил:
Увеличението в цените на автомобилите втора ръка се отрази и върху кредитите за закупуване на автомобили. Често това е първият кредит на младите хора. Много от тях изкарват шофьорска книжка след навършване на 18- годишна възраст и следващата им стъпка е да си купят кола, след като започнат работа. Разбира се банките финансират младите с определени условия, базирайки се на условията по трудовият им статус.
За семейни тържества:
След отпадане на противоепидемичните мерките и ограничението за масови събирания по време на пандемията, се увеличиха кредитите за големи семейни тържества като абитуриентски балове, сватби,
кръщенета и други. Българинът е традиционалист и държи на тези празници, чиято организация изисква много средства, а и днес цените са доста по-високи от преди пандемията. Затова финансовата помощ понякога е наложителна.
За ремонт на жилище:
Често хората теглят кредити за ремонт жилището си. Инфлацията се отрази на цените на материалите и на
разходите за труд, което принуждава част от тях да прибягнат до заеми от банката, за да освежат или реновират дома си. Някои търговци работят с банки или фирми за кредити, и предлагат услугите им. Така че потребителите още в магазина могат да кандидатстват за материали, консумативи, мебели и т.н.
За почивка:
Допълнителните сезонни разходи през лятото са основно за отпуската. Хората теглят малки суми, за да покрият харчовете за екскурзия или почивка на морето. Причината е в това, че през летния сезон се събират повече разходи – не само текущите семейни месечни разходи и планираната почивка, но и други. Като се съберат повече такива предвидими и непредвидими разходи, може да се изпадне в състояние на недостиг на парични средства. Затова хората прибягват до кредитиране, с което да си подпомогнат бюджета.
Какви услуги може да ви предложи кредитният посредник?
Кредитният посредник  ще ви насочи към кредит, който е подходяща за вас и вашите потребности на възможно най-добри условия, спрямо личният ви профил.  Той може да ви спести време и усилия от обикаляне по банки за оферти, а именно анализирайки банковите оферти и съдействайки ви за избор на най-добрата сред тях.  Услугата му е напълно безплатна за вас.
За повече финансови новини и други полезни съвети относно личните ви финанси, може да се свържете с нас. Ние от екипа на Eagles Group Company с радост ще ви съдействаме!

11