Книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

Искате ли да бъдете финансово интелигентни и независими?

           Финансите са един от най-важните аспекти в нашия живот. Някои хора получават средна заплата, но въпреки това успяват да пестят, докато други се борят да свържат двата края, въпреки че получават четири – пет цифрена месечна сума. Каква е тайната? Отговорът е финансова грамотност. Да можете да управлявате финансите си е изключително важно. Без значение дали сте богат или беден, млад или стар, винаги има моменти, в които се нуждаете от финансов съвет. За щастие, има много добри книги, които ще ви направят финансово интелигентни. Ако искате да научите как да инвестирате, как да управлявате бизнеса си, как да се пенсионирате спокойно, или как да се отървете от лошите финансови навици, с тези книги ще успеете да поемете контрола върху бъдещето и свободата си. В тях ще намерите практически съвети за това как да харчите и спестявате и ще се научите да инвестирате парите си разумно. Не на последно място ще се докоснете до вдъхновяващи истории на хора, които са нямали нищо и са постигнали много.

Ето и списъкът с книги, които препоръчваме да прочетете:

“Мисли и забогатявай” от Наполеон Хил
Когато “Мисли и забогатявай” се появява за пръв път през 1937 г., тя незабавно си спечелва славата на една от най-великите и вдъхновяващи книги на своето време. Tворбата на Наполеон Хил става задължително четиво за всички, които се стремят към успех в живота и кариерата си, до момента тя е продадена в над петнадесет милиона екземпляра, превръща се в пътеводител за милиони хора, решили да се отърват от бедността в епоха на депресия и да постигнат просперитет за себе си, за семействата си, а в много случаи и за своите работодатели. Богатството е на една ръка разстояние, никога не е късно да станете такива, каквито винаги сте мечтали. Парите, славата, признанието и щастието са достъпни за всички, които са готови и решени да се сдобият с тях. Откъде знам всичко това ли? Ще разберете, преди да сте затворили последната страница на книгата. Не познавам човек, изпитал вдъхновението от тайната, който да не е постигал забележителен успех в областта, за която е бил призван. От друга страна, не съм срещал човек, който да се е отличил или да е натрупал каквото и да е богатство, за което да си струва да се говори, без да е разполагал с тази тайна. Въз основа на тези два факта стигам до заключението, че сред знанията, необходими за нашето себе утвърждаване, тайната е много по-важна от всичко, което получаваме в хода на така нареченото си образование… – Наполеон Хил

“Работата за мен е забавление” от Керъл Лумис
“Работата за мен е забавление” ще ви даде възможност да видите най-важното от пътя на Уорън Бъфет в бизнеса. В началото на 80-те той все още е господин Никой. Когато през 1983 г. Форчън нае работещия на свободна практика Андрю Тобиас да напише статия за посланията на Бъфет до акционерите, Тобиас дори не бе чувал за него. Поглед отвътре, описва как той усвоява втора професия бизнес мениджмънт, след първата си на инвеститор, и как след това прави от Бъркшър Хатауей огромна сила в корпоративна Америка. Малцина са наясно за темповете на развитие на тази компания. Когато през 1965 г. Уорън поема контрол върху нея, Бъркшър е текстилна фабрика в Нова Англия, прекалено малка, за да влезе в класацията Форчън 500. Е, през 2011 г. Бъркшър е №7 от 500-те. И всичко това в рамките на един живот, който продължава да е активен!

“Интелигентния инвеститор” от Бенджамин Греъм 
Най-големият инвестиционен съветник на ХХ век Бенджамин Греъм учи и вдъхновява хората по целия свят вече няколко поколения. Философията на Греъм за инвестиране в стойност, която предпазва инвеститорите от съществени грешки, им показва как да разработват дългосрочни стратегии. Именно това превръща “Интелигентният инвеститор” в борсова библия още при излизането ѝ през 1949 г. Развитието на фондовия пазар през годините доказа мъдростта на предложените стратегии. Освен че запазва оригиналния текст на Греъм в неговата цялост, това преработено издание включва актуален коментар от известния финансов журналист Джейсън Цвайг, който представя реалностите на днешния пазар, прави аналогии между примерите на Греъм и днешните финансови заглавия и дава на читателите по-задълбочено разбиране как да се прилагат принципите на Греъм. Жизненоважна и незаменима, “Интелигентният инвеститор” е най-значимата книга, която някога ще прочетете за това как да постигнете финансовите си цели.

“Пътят към успеха” от Доналд Тръмп
Как да открием пътя към успеха? Като питаме хората, които вече са го извървели. Доналд Тръмпе помолил 150 от най-успешните предприемачи да отговорят на въпроса: “какъв беше най-добрият бизнес съвет, който сте получавали в живота си?” Резултатът е неоценима колекция от мъдри, остроумни, вдъхновяващи и ефективни съвети, които разкриват как някои от най-успелите хора в Америка управляват своите лични и бизнес дела. Това е невероятна възможност да надникнем в тайните на успелите. Своя принос дават не само изпълнителни директори и мениджъри на компании от ранга на Боинг, Американ Еърлайнс, Стейпълс, но и на малки, семейни фирми, защото да управляваш малка фирма се изисква не по-малко инициативност, интелигентност и упоритост, отколкото ако си изпълнителен директор на някоя от 500-те най-големи и разполагащи с много ресурси корпорации. Съветите варират от реалистично далновидни (Дните няма вечно да бъдат слънчеви от Барбара Бъргър, президент на Фуд Сити Маркетс) през стоически практични (Не бъркайте усилията с резултатите – от Томас Дж. Барак, изпълнителен директор на Колони Кепитъл) до здравомислещо прости (Обкръжи се със способни хора, които да вършат това, което не можеш; а ти се концентрирай върху онова, за което имаш дарба – от Ан Бийлър, ръководител на Анти Анс). Ако има човек, който може да посочи пътя към успеха, то това е Доналд Тръмп. Въпреки пречките, трудностите и грешките, той стигна до върха. Как ли? Като се учеше от успелите.

“Богат татко, беден татко” от Робърт Кийосаки
Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа – не. Робърт Кийосаки промени начина, по който милиони хора по света мислят за парите. Той притежава репутация на човек, чиито възгледи често противоречат на конвенционалното мислене със своята смелост и безкомпромисна откровеност. Той е световно признат експерт по финансова грамотност.
“Главната причина хората да имат финансови затруднения е, че те прекарват години в учене в училище, без да научат нищо за парите. резултатът е, че се учат да работят за пари… но изобщо не се научават как да накарат парите да работят за тях.”
“Аз имах двама бащи – единият богат, а другият – беден. Единият беше високообразован и интелигентен. Имаше докторска степен и бе завършил за по-малко от две години четиригодишния курс на бакалавърското обучение. След това бе продължил учението си в Станфордския университет, Чикагския университет и Северозападния университет на пълна стипендия.
Другият ми баща не беше завършил осми клас. И двамата мъже се бяха радвали на успех в кариерата си и бяха работили здраво през целия си живот. И двамата печелеха значителни доходи. Но единият имаше финансови трудности непрестанно. Другият стана един от най-богатите хора на Хаваите. След смъртта си единият остави десетки милиони долари на семейството си, на благотворителни каузи и на своята църква. Другият остави след смъртта си сметки за плащане. И двамата бяха силни, харизматични и влиятелни личности. И двамата ми даваха съвети, но не съветваха едно и също. И двамата вярваха силно в образоването, но не препоръчваха една и съща учебна програма. Ако имах само един баща, изборът ми щеше да бъде дали да приема или да отхвърля неговия съвет. Но тъй като имах двама татковци, имах възможност да избирам между две контрастни гледни точки: едната – на богат човек, а другата – на беден човек.”
“Богат татко, беден татко е отправна точка за всеки, който иска да поеме контрола над финансовото си бъдеще.”
“USA Today”

“Монахът, който продаде своето ферари” от Робин Шарма
Духовна притча за това как да осъществите мечтите си и да постигнете съдбата си. Монахът, който продаде своето ферари е историята на Джулиан Мантъл, адвокат със звездна репутация, чийто небалансиран стил на живот е причина за почти фатален сърдечен удар в претъпканата съдебна зала. Физическият срив води до духовна криза и Джулиан е принуден да преразгледа живота си и да потърси отговор на най-важните въпроси. С надежда да намери щастие и удовлетворение той се впуска в една изключителна одисея. Пътешествието му го отвежда дълбоко в Хималаите и там намира могъща система, чрез която освобождава потенциала на ума, тялото и душата, и се научава да живее с повече страст, цел и спокойствие. Тази вдъхновяваща приказка съчетава блестящо духовната мъдрост на Изтока с най-новите принципи на успеха от Запада и показва стъпка по стъпка пътя към живот с повече смелост, баланс, изобилие и радост.

 


knygy (1)